16 Ekim 2019 - Çarşamba
Anasayfa » Anasayfa » Genel » Satın Alma Sahiplen
Satın Alma Sahiplen

Hayvan barınakları çoğu kitle tarafından sokak hayvanları için bir kurtuluş yolu olarak gösteriliyor. Keşke böyle olsa ama maalesef gerçekler bu kadar toz pembe değil. Birçok barınak hayvanlar için bırakın kurtuluş olmayı ölüm kampı haline dönüşüyor. Birçok hayvan hakları savunucusu bugünlerde en çok bu konuyu sorguluyor. ‘Barınaklar sokak hayvanları için doğru mu’ Öncelikle çoğunluğu belediyelere bağlı bu barınakların kontrol mekanizmaları çok zayıf ya da işlemiyor. Bu tarz barınaklardaki hayvanlar açlıkla ve barınak hastalıkları ile mücadele ediyor. Ve bir çoğu bu savaşı kaybediyor. Hayvanlar doğal hareket alanlarını kaybediyor. Küçük kafeslerde günlerce ya da dayanırlarsa aylarca yaşamaya çalışıyor. Açlıkla savaşan barınakların hijyen açısından ne durumda olduklarını tartışmaya bile gerek yok.

Peki hal böyleyken asıl konuşmamız gereken konu ‘Biz Ne Yapabiliriz’d49144df0b7a9b50a65c4f9e9381d06c

Aslında bu sorunun basit cevapları birçok sokak hayvanını kurtarmanızı sağlayabilir. Öncelikle ilk seçenek kesinlikle barınak değil. İlk seçeneğimiz bireysel bakım. Sokakta muhtaç halde bulduğunuz hayvanın bireysel bakımını üstlenmeniz size maddi bir yükümlülük getirmiyor. Öncelikle birçok veteriner hekim bu tarz hayvanlara gönüllü olarak bakımlarını yapıyor. Dört maddeden oluşan şu felsefeyi öğrenip benimsemeniz yeterli ;

• Kısırlaştır
  • Aşılat
  • Yerine Bırak
  •  Yaşat

Sokakta bulduğunuz hayvanın temel bakımını yaptırdıktan sonra onu mahallenizde, sokağınızda, mümkünse evinizde yaşatmamak için hiçbir nedeniniz kalmıyor. Özellikle siz yaşadığınız çevrenizi bu konuda bilinçlendirmeye gönüllü olursanız bu hareket git gide büyüyecek ve gerçekten bir yol katedilebilecek. Eskilerin tabiri ile ‘herkes önce kendi kapısının önünü süpürsün’ derler ya işte herkes kendi sokağındaki kediye, köpeğe bakmaya, onlarla ilgilenmeye başladıkça gerçekten birçok hayvan ‘yaşam hakkını’ hakkı ile yaşayacak. Geçici yuva hayat kurtarıyor. Onları gerçek ailelerine ulaştırana kadar misafir etmek onların hayatını kurtarmak demek.

33bd58228fa82e9d591fb066ca503e5e

Bunun dışında yapabileceğiniz şeyler elbet var. İlk başta bahsettiğimiz barınakların denetim mekanizmasını oluşturmak bizim elimizde. Barınak gönüllüsü olarak düzenli ziyaret ederek toplumsal denetim mekanizması oluşturmamız çok kolay. Çevrenizi, sosyal medya etki alanınızı bu konuda uyarmak, bilgilendirmek ve kampanyalara katılım için motive etmek o canlılar için çok büyük adımlar halini alacak. Bunun dışında ilk hedef her zaman barınaktan önce sahiplendirme olmalı. Pet shop’ların bugün merdiven altı üretimde birçok hayvanları üst üste doğurtup daha sütlerini yavrularla paylaşmadan satıldıklarını biliyoruz. Pet shoplar bu sistemin kara deliği. Önlem alınması gereken en önemli meselesi. Hayvan satın almayın hayvan sahiplenin. Cins köpek, kedi peşinde koşarken nasıl bir sistemin çarkına alet olduğunuzu görün, bilin. Bir canlı sahiplendiğinizde bunun en az çocuk sahibi olmak kadar size sorumluluk getirdiğini bilin. Cins köpeklerin sokak hayvanları haline geldiğini bugün görüyoruz. Bunun özellikle yazlık bölgelerde yoğun olarak karşımıza çıktığını biliyor musunuz? Mevsimsel hayvan severlik yapacaksanız lütfen bu işe hiç kalkışmayın. Kış geldiğinde bırakıp gidebildiğiniz o canlılar sokak koşullarına uzun süre dayanamıyorlar.f02a9118c5afd8281c2df3fd1c1d57ef

İlk kez hayatınıza bir hayvan alacaksanız özellikle köpek beslemek isteyenler yeni doğmuş bir canlı almaktan kaçının. Eğitim süreçleri, beslenme şekilleri deneyimsiz bir hayvanseverin zorlanabileceği konular. Sokakta olan, barınaklarda sizi bekleyen büyük bir çok canlı olduğunu unutmayın. Ve onların size uyum süreci hiçte zor olmuyor. Tam tersi onlar uyum göstermek için sadece sevginize ihtiyaç duyuyor.

Çok sevmenize ve istemenize rağmen hayvan sahiplenmemek için nedenleriniz varsa da size düşen görevler var. İnternet üzerinden barınak adreslerine mama yollama şansınız var.

Yazı, internet sitesinden alıntıdır..

Hakkında Canlar İçin